Siirry sisältöön
Haku

Saaristomeri on ainutlaatuinen merialue Suomen lounaisrannikolla. Saarten määrässä mitattuna sen saaristo on maailman suurin. Vuosikymmenten jatkuneen ravinnekuormituksen vuoksi Saaristomeri on kuitenkin Suomen rannikon huonokuntoisin ja koko Itämeren heikkokuntoisimpia merialueita. Meren kunnosta kertovat kesäisin esiintyvät sinileväkukinnot.

40 000
saarta

Pääministeri Sanna Marinin hallitus päätti puoliväliriihessä huhtikuussa 2021 käynnistää Saaristomeri-ohjelman. Tavoitteena on vähentää Saaristomeren valuma-alueen ravinnekuormitusta kestävälle tasolle vuoteen 2027 mennessä.

Saaristomeren tilan parantaminen kuuluu myös maakunnan liiton edunvalvonnan kärkitavoitteisiin. Varsinais-Suomen liitto edistää Saaristomeren tilan parantamista yhdessä muun muassa Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja kuntien kanssa.

Saaristomerellä on noin 40 000 saarta, joista vähintään aarin kokoisia on 24 000.

Pohjoisessa Saaristomeren alue rajoittuu Selkämereen, lännessä Ahvenanmaahan ja etelässä Pohjois-Itämereen.

Saaristomeren kansallispuisto sijaitsee Turunmaan saariston eteläreunalla. Kansallispuiston saavuttaa veneellä tai yhteysaluksella.

Suuri osa saaristoa on vuodesta 1994 kuulunut Unescon biosfäärialueisiin.

Saaristomeren rantaviiva on pitkä ja meri matala. Matalan suolapitoisuuden takia Itämeren vettä kutsutaan murtovedeksi. Saaristomerellä ei nähdä vuorovettä, joten vesi ei virtauksia lukuunottamatta juuri vaihdu.

Saaristomerellä luonnon monimuotoisuus on Suomen korkein. Runsaassa valikoimassa erilaisia luontoympäristöjä kuhisee elämää ja elää monia uhanalaisia lajeja.

Monitoiminen ja -paikkainen saaristo

Turun saaristolle on perinteisesti ollut tyypillistä monitoimisuus, ja asukkaiden elanto on tullut monesta eri lähteestä. Monitoimisuuden lisäksi saaristoon liitetään nykyään käsite ”monipaikkaisuus”. Se tarkoittaa elämän jakaantumista useaan merkitykselliseen paikkaan, ja näiden välillä liikkumista.

Varsinais-Suomessa monipaikkaisuudelle on paljon mahdollisuuksia, sillä Varsinais-Suomessa on noin 50 000 vapaa-ajan asuntoa, joista yhä useampaa käytetään lähes ympärivuotisesti. Korona-pandemia on lisännyt etätyön suosiota ja mökkien parempi varustelutaso on edistänyt mökkien ympärivuotista käytettävyyttä. Lisäksi pendelöinti vapaa-ajan asunnolta työpaikalle on lisääntynyt. Niin kutsutut ”kakkoasujat” ovat tärkeä voimavara saaristolle.

Varsinais-Suomessa maakunnallinen saariston kehittäjä ja edunvalvoja on maakuntahallituksen alainen saaristotoimikunta.

Vakituisesti asuttuja pieniä saaria on kolmisenkymmentä, ja niillä asuvaa väestöä yhteensä alle 1000 henkeä.

Vakituista väestöä Turun saariston alueella on noin 30 000.

Kielisuhde suomenkieliset – ruotsinkieliset on suunnilleen 50% – 50%.

Kesäkautena vapaa-ajan asujien myötä monessa saariston kunnassa väkimäärä moninkertaistuu (esimerkiksi Kustavissa määrä vähintään 5-kertaistuu).

Suurimmat kunnat saaristossa ovat Turunmaan saaristossa sijaitsevat Parainen ja Kemiönsaari, joissa on yhteensä vakituisia asukkaita noin 22 000 henkilöä.

Vuoden 2009 kuntauudistuksessa Naantalin kaupunkiin liittyivät Velkua, Rymättylä ja Merimasku, joiden alueilla asuu nykyään noin 4400 henkilöä ympärivuotisesti.

Saaristokunta Kustavissa asuu vakituisesti vajaat 1000 henkilöä ja saaristo-osakunta Taivassalossa vajaat 1700 henkilöä.

Saaristomeren alueella toimii Unescon alainen Saaristomeren Biosfäärialue -verkosto.

Matkailullisesti Turun saaristo on tunnettu erityisesti rengasteistään (iso ja pieni rengastie) sekä kohtuullisen tiheästä yhteysalus- ja maantielauttaverkostostaan.

Valtio tukee saaristoalueita myöntämällä niille ns. saaristokunta- tai saaristo-osakunta -aseman ja sitä kautta suuremmat valtionavut (lisää saaristopolitiikka.fi -sivuilta). Varsinais-Suomessa saaristokuntia ovat Parainen, Kemiönsaari ja Kustavi ja saaristo-osakuntia Kaarina, Naantali, Salo Taivassalo ja Uusikaupunki.

Saaristomeren alueella on kaksi kansallispuistoa: Saaristomeren kansallispuisto ja Teijon kansallispuisto.

Saaristopolitiikasta vastaa parlamentaarinen Saaristoasiain neuvottelukunta. Asetuspohjana toimii saaristolaki.

Saaristoliikenteestä vastaa koko Suomen alueella Varsinais-Suomen ELY-keskus.

Turun saaristosta pääsee lauttayhteyksin Ahvenanmaan kautta aina Ruotsiin asti.

Saaristomeri on tunnettu myös majakoistaan, joista suurimmat ovat Isokari, Utö ja Bengtskär (linkit)

Ota yhteyttä!

Sami Heinonen

Sami Heinonen

saaristo- ja maaseutuasiamies

+358 400 413 704

Malla Rannikko-Laine

Malla Rannikko-Laine

vt. edunvalvontajohtaja

+ 358 40 721 3429